Rozdrabnianie karpiny, czyli pozostałości korzeni po ściętych drzewach, to ważny proces w leśnictwie, ogrodnictwie i pracach terenowych. Pozwala na przygotowanie gruntu pod nowe nasadzenia lub inne formy użytkowania terenu, na którym pozostała karpina.
Czym jest karpina?
Karpina to ogólne określenie struktury korzeniowej i resztek drewna, takich jak np. kora sosnowa pozostałych po wycince drzew. W zależności od gatunku drzewa system korzeniowy może być bardzo rozbudowany, przez co usunięcie karpiny stanowi istotne wyzwanie, zwłaszcza na terenach przygotowywanych pod intensywniejsze użytkowanie, np. plantacje, działki budowlane czy rekultywowane obszary przemysłowe.
System korzeniowy drzew (zwłaszcza sadowniczych/owocowych i liściastych) jest niezwykle odporny na biologiczną degradację (także na rozkład przez grzybnie i pleśnie, co umożliwia udostępnienie podstawowych związków organicznych jako substancji odżywczych dla m.in. bakterii). W takim przypadku części rozdrobnionego systemu korzeniowego stanowią optymalne podłoże dla osadzania populacji bakteryjnych w biofilotrach. Bakterie w taki sposób immobilizowane na złożu filtracyjnym biofiltra są w stanie efektywnie dezaktywować odoranty poprzez włącznie ich do szlaków/cykli metabolicznych w swoich organizmach.